Rebuild of the main classrooms

The original classrooms were constructed from wooden planks and corrugated iron panels for shelter. These classrooms usually have no windows or doors as such, just gaps left to enter and let in some light. As you would expect, there are no other facilities such as electricity and limits all teaching to non-technology aids.

The original (Very basic) classrooms

Rebuild of the main classrooms

In Early February we received devastating news that the 4 basic classrooms had been destroyed beyond recovery by heavy rains and wind. Toowa school is located in the hills and whilst have great views, its very open and exposed to the elements.

The damage caused by the weather

This became an unplanned (and our biggest) project of the most importance. The rebuild of these classrooms as a solid structure. The classrooms will have partition walls that can be opened.  Below are the initial concept diagrams:

This achieves the following:

  • Reduces building costs
  • Reduces the need for additional fundraising and donations
  • Speeds up the rebuild
  • Allows flexibility and ability to re-configure the rooms
  • Allows this space to be hired out at weekends and holidays for additional revenue in the future.

Fundraising and work started shortly after, the COVID pandemic meant that the children were not at school and out of harms way when it happened and it also meant that builders were available to start on this urgent project.

Building work commences

As the build progresses

Building work commences

And finally coming together into the biggest building / classroom block in the whole of Toowa village! Absolutely beautiful.

A very impressive finish to an amazing build.

Please play on the video below to hear Elijah’s commentary and watch his walk through.

Return to the Projects Page